Сергеј Трифуновиќ, претседател на движењето „Слободни граѓани“, упати отворено писмо до Дејвид Мекалистер, претседател на Комитетот за надворешни работи на Европскиот парламент, во кое го покани да организира дијалог под покровителство на Европската унија во ќе учествуваат владини и опозициски претставници од Србија, како и граѓанското општество и Здруженијата на новинари за постигнување договор за реална рамка за одржување на изборите во 2020 година.

Трифуновиќ во писмото напиша:

„Редовните избори треба да се одржат во 2020 година, но во последните недели повеќето опозициски партии сериозно размислуват да ги бојкотираат овие избори, бидејќи нема услови тие да бидат фер. ПСГ разбира дека учеството на избори и подоцна во Парламентот, е камен-темелник на демократското општество и ние ќе се бориме за изборни услови до самиот крај. Учествувавме на тркалезни маси за кои разговараа владата и опозицијата, но овие разговори не доведоа до никаков напредок и сомнително е дали се поорганизирани.

„Верувам дека организирањето дијалог под покровителство на Европската унија би бил значаен чекор за надминување на сегашната криза, како и во случајот со Северна Македонија, институциите на ЕУ мора да бидат подготвени да работат со страните за да обезбедат целосна имплементација на сите договори што би се постигнале, потребата за извештај што јавно и директно би укажувал на систематски проблеми во владеењето на правото“, пишува Трифуновиќ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Напишете коментар!
Ве молиме внесете го вашето име овде