Романската централна изборна комисија (БЕЦ) ја вознемири романската јавност кога ја отфрли пријавата за европските избори на Алијансата 2020 УСР ПЛУС. Коалицијата на Унијата за спас на Романија (УСР) и платформата ПЛУС смета на гласовите на образованите урбани млади луѓе и претприемачи. Двата блока заедно би можеле да освојат 20 отсто од гласовите.

Ова е првпат од падот на комунизмот една изборна листа да е отфрлена, пишува Дан Алексе од блогот EUelectionsRomania.com.

Изборната комисија како причина наведе дека Дан Барна, лидерот на УСР, и лидерот на ПЛУС, поранешниот европски комесар Дачијан Чолош, не се прикажани како претседатели на своите партии во Регистарот на политички партии.

Барна е избран за претседател на УСР во октомври 2017, додека Чолош стана претседател на ПЛУС во февруари 2019.

– Двете партии бараа нивните претседатели да се регистрираат пред суд во Букурешт но до сега не добиле конечна одлука. Затоа БЕЦ ја отфрли пријавата на Алијансата за регистрација. Тоа е политичка одлука донесена под притисок на корумпираниот режи, кој во Романија го постави Ливиу Драгнеа, наведе во соопштение Унијата за спас на Романија.

Романската владејачка Социјалдемократска партија (ПСД) победи на изборите во декември 2016 освојувајќи 45,5 проценти од гласовите со голема помош од гласачите од руралните средини. Сега партијата чиј лидер е Драгнеа, владее во коалицијата со АЛДЕ, симболично либерална партија која ја предводи Калин Попеску-Таричану, првиот човек на Сенатот.

Драгнеа е претседател на Долниот дом на романскиот Парламент но важи за човек кој сам ги донесува сите важни политички одлуки во земјата.

Лидерот на ПСД беше осуден за месетење на избори и корупција. Другата осуда, на три и пол години затвор, сега е во жалбена постапка.

Поради осудата, Драгнеа не може да ја води Владата и после победата на неговата партија на изборите во 2016 конзервативниот претседател од десниот центар Клаус Јоанис одби да го прифати за премиер.

ПСД/АЛДЕ коалицијата исто така  планира да го блокира именувањето на Лаура Кодрута Ковеси за главна обвинителка на ЕУ затоа што се плаши дека нејзините напори во борбата против корупцијата ќе бидат само зајакнати со тоа именување. Ковеси е поранешна шефица на романската антикорупциска агенција – ДНА.

Алијанса 2020 УСР ПЛУС веќе собра 200.000 потписи потребни за влез во изборната трк,а што е најголем цензус во Европа. До тоа дојде после низа обиди на властите да го спречат поранешниот европски комесар за земјоделство Чолош во форимирање политичка партија.

– Централната изборна комисија, ксо која политички маневрира ПСД/АЛДЕ ни забранува да учествуваме на изборите за Европскиот парламент. Тоа е навреда за избирачите и целосно недемократски чин. ПСД и АЛДЕ заедно со своите приврзаници го уриваат  принципот на демократијата кршејќи го нашето право да учествуваме на избори и да бидеме избирани, напиша Чолош на Фејсбук.

– Ќе преземеме се што е неопходно и ќе протестираме додека не се исправи тој недемократски и нелегален чин. Од првата најава дека влегуваме во политика до денес сме цел на највалкани потези. Кога видоа дека не можат да не уплашат, преминаа на политички манипулации на државните институции. Ги повикувам сите членови на ПЛУС и УСР да се здружиме и да се бориме против тој недемократски чин, додаде Чолош.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Напишете коментар!
Ве молиме внесете го вашето име овде