Зад водата која била испумпана од Тара, за потребите на Хидроелектраната „Бајина башта“ и која повеќе отколку го преполовила нивото на езерото, останала пустош. На површината се појавиле остатоци од одамна потопените населби…
Заовинското езеро кое се наоѓа на планината Тара во Србија, пишува Блиц, овие денови личи на се само не на водена скапоценост.
Имено, езерото пресушило а на површината избиле остатоци од одамна потопените куќи, црква па дури и надгробни споменици. Околу езерото се придвижиле повеќе свлечишта.

Тоа е последица од наглото испуштање на водата до езерото која се користела за производство на електрична енергија, поради што нивото на Заовино езеро нагло опаднал.
Зад водата која била испумпана од Тара, за потребите на Хидроелектраната „Бајина башта“ и која повеќе отколку го преполовила нивото на езерото, останала пустош. Глетката да биде уште поморничава, на површината се појавиле остатоци од одамна потопените населби, дури и надгробни споменици

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Напишете коментар!
Ве молиме внесете го вашето име овде