Севернокорејците на возраст од над 17 години ќе гласаат за 687 нови европратеници со петгодишен мандат.

Во Северна Кореа има три политички партии Корејската лабуристичка партија, партијата Партијата на младите пријатели на религијата на небесниот пат (Хондогјо) и Социјалдемократската партија, обединети во Единствен демократски фронт за татковината, кој ја формира листата на кандидати.

Севернокорејскиот лидер Ким Чун Вен е претседател на Корејската работничка партија.

Покрај кандидатите од изборните партии, можат да се појават независни кандидати, како и претставници на разни јавни организации: Обединети синдикати на Кореја, Сојузот на социјалистички жени од Кореја итн.

По претходните избори на 9 март 2014 година, големо мнозинство парламентарци 607  се од Корејската работничка партија. Социјалдемократската партија има 50 претставници, Хондогјо 22, а уште осум места се држат од страна на претставници на јавни организации.

Според Централната изборна комисија, активноста тогаш изнесувала 99,97 проценти, а во избирачкото место 111 во Пјонгјанг, каде Ким Џонг-ун беше избран за кандидат, 100 отсто. Според податоците на агенцијата KCTA, севернокорејските граѓани кои живеат во Јапонија и Кина учествуваа на изборите.

Според сегашниот устав усвоен во 1972 година, Северна Кореа е суверена социјалистичка држава. Сите државни органи се засноваат на принципот на демократски централизам.

Врховниот народен собор (ВНС) е врховен орган на државата и на законодавниот дом. Во периодот меѓу неговите седници дејствува 17-члениот Президиумот на Национал-либералната партија, предводен од формалниот шеф на државата претседателот на парламентот, сега Ким Јон-нам.

Всушност, врховен лидер на Северна Кореа е претседателот на Државниот совет (највисокиот отган на државната власт,кој се занимава со државна политика) кој дава отчет пред парламентот. Од 2016 година, оваа позиција е узурпирана од Ким Џонг-Ун.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Напишете коментар!
Ве молиме внесете го вашето име овде