Специјалното јавно обвинителство ќе поднесе предлог до судот да му биде продолжен куќниот притвор на осомничениот Сашо Мијалков за случајот „Империја“, кој му истекува утре, потврдија од институцијата за „Макфакс“. Апелацискиот суд Скопје ним го продолжи куќниот притвор во траење од 30 дена на осомничените Јордан Камчев, Цветан Панделески и Ненад Јосифовиќ. Aко Мијалков и овојпат добие 30 дневен куќен притвор, неговите адвокати може да поднесат жалба до Врховниот суд по начленото правно мислење дека СЈО е неовластен тужител за истраги обвиненија по законскиот рок од 30 јуни 2017 година.

Од кривичниот суд известија дека не им е продолжен куќниот притвор на Тодор Мирчевски и Зорица Арсовска, бијдеќи СЈО не поднело предлог за продолжување на мерката куќен притвор. Тодор Мирчевски, освен што му е одземен пасошот, треба еднаш неделно да се јавува во судот. Зорица Арсовска, освен одземениот пасош и  јавување во судот еднаш неделно, има забрана за посетување на деловните простории каде што осомничената работи, како и забрана за преземање на определени работни активности од дома, поврзани со правните лица кои се предмет на истрагата.

Во „Империја“ осомничени се Јордан Камчев, Сашо Мијалков, Ненад Јосифовиќ, Цветан Панделески, Ратка Куноска Камчева, Христина Камчева Стојческа, Зорица Арсовска, Лилјана Гајдовска, Владислав Стајковиќ, Тодор Мирчевски, Дејан Јанев, Ванче Мијалчев и Јованче Тасковски за неколку кривични дела.

Според СЈО, осомничените се товарат за злосторничко здружување, оштетување или повластување на доверители, злоупотреба на службената положба и овластување, измама и перење пари и други приноси од казниво дело.

Во предистражната постапка, со преземање истражни дејствија, како и со примена на посебни истражни мерки, СЈО соопшти дека обезбедило доволно докази од кои произлегло основано сомнение дека во периодот од 2002 година до 2013 година осомничените ги сториле кривичните дела што им се ставаат на товар лично и преку правни лица кои биле или се во нивна сопственост.

Извор: Макфакс

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Напишете коментар!
Ве молиме внесете го вашето име овде