Еден монах од Кенија, по име Петар Табичи, е наставник по науки во едно мало сиромашно село, кое стана познато преку ноќ затоа што таму замина најпрестижната награда за наставниците, Глобална награда за наставници. Тој се натпреваруваше со 10.000 други кандидати од 179 земји и сега дома однесе 1 милион долари.

Петар е наставник по науки во едно село во Кенија, каде 95% од жителите се многу сиромашни. На часовите побекогаш има и 80 деца. Некои од неговите ученици мора да пешачат и до 6 километри за да присуствуваат на часовите.Овој учител давал 80% од неговата заработка за да им купува книги на учениците и униформи. Тој веќе рече дека ќе го даде поголемиот дел од својата парична награда за поддршка на сиромашните.

Училиштето е во многу оддалечена област – повеќето од учениците доаѓаат од многу сиромашни семејства, каде тешко се обезбедува и појадок.“, рече Петар во својот говор по освојувањето на Глобалната награда за наставници. Тој е подготвен да им даде на сите што треба да го зголеми интересот за образованието и науката, особено.

Неговите ученици биле успешни во повеќе национални и меѓународни научни натпревари, вклучувајќи и награда од Кралското друштво за хемија во Велика Британија. Всушност, многу од неговите студенти сега се прифатени на универзитетите.

Секојдневно, учениците и наставниците во неговото училиште се занимаваат со недостатокот на најважни ресурси како книги и учебници. Училиштето нема интернет, па Петар патува до Интернет-кафе за да преземе ресурси за своите часови.Петар не е само наставник по наука, тој сака да ги промени умовите на луѓето за традицијата девојчињата да се венчаат на рана возраст, поттикнувајќи ги семејствата да ги задржат своите ќерки во училиште.„Како учител кој работи на фронт, видов ветувачки млади луѓе – нивната љубопитност, талент, нивната интелигенција и нивното верување,“ рече тој.

Претседателот на Кенија му честиташе на Петар за неговото неверојатно достигнување и признание за неговата храброст и решителност и рече: „Петар – твојата приказна е приказната за Африка, млад континент кој се расплетува со талент. Вашите ученици покажаа дека можат да се натпреваруваат меѓу најдобрите во светот во областа на науката, технологијата и сите полиња на човековите напори.“

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Напишете коментар!
Ве молиме внесете го вашето име овде