Замрзна дел од крајбрежјето на Охридското Езеро во близина на „Женска плажа“ во Струга. Ниските температури кои ноќе достигнуваат и до минус 16 степени целзиусови доведоа до мрзнење и на поплитките делови од езерото кај Калишта, Радожда и во Охрид.

Замрзнати делови има и на акумулацијата „Глобочица“.

Повозрасните стружани велат дека ваквата појава била честа порано, односно се случувало мразот да достигне дебелина и од неколку сантиметри. Но, велат тие, последните години климата е променета и во зима нема толку ниски температури како некогаш.

Стружани се сеќаваат на поголем мраз на езерото пред 10-тина години

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Напишете коментар!
Ве молиме внесете го вашето име овде